Vandaag stilleven gefotografeerd

Ik zag er toch een beetje tegen op vanavond. Deze keer was een stilleven fotograferen het onderwerp. Een voorbeeld vonden we in een prentkaart van Henk Helmantel waarop wat uien, potjes, eieren, appels etc waren gefotografeerd. Wil (medecursist) nam deze artikelen mee, dan zou ik een houten tafeltje fabriceren en meenemen. Leek wel een beetje oneerlijk verdeeld toen ik Wil zag sjouwen met een zware koffer vol spullen en ik door Groningen sjouwde met drie plankies.

Eerste korte deel van de avond nam het fotograferen van een vierkante witte doos in beslag. Hoe kun je met twee witte reflectieschotten drie verschillende glijvlakken creëren op de doos. De opdracht voor thuis is om deze doos te fotograferen zodat de vlakken een verhouding hebben in de grijstinten die precies qua diafragma stops overeenkomen…..

OK maar toen aan de slag gegaan met het stilleven. De tafel zo neergezet voor een zwarte achtergrond. De softboxen geplaatst zodat het op een weerspiegeling leek van een raam met roeden. Daarna de onderdelen op de tafel geplaatst. We kregen uitleg over de scherptediepte uitreken. “Of we kinderen van deze tijd waren” vroeg Arjan Verschoor. Uiteraard allemaal in het bezit van een smartophone 😉 Het programma SimpleDof was de oplossing. Voer het cameratype in, de lens, het diafragma en de afstand tot het onderwerp. Het programma rekent daarna precies uit dat alles op de foto scherp zal zijn tussen een bepaalde afstand. Erg handig.

Maar goed uiteindelijk was dit het resultaat. Ondanks mijn scepsis aan het begin van deze avond heb ik toch weer een superavond gehad.

Stilleven

Stilleven

 

Bookmark the permalink.

3 Responses to Vandaag stilleven gefotografeerd

  1. Roelof says:

    Goed bezig, man ! Ziet er weer vet uit 🙂

  2. admin says:

    Dankje kerel!

  3. Pingback: Fotoschoolopdracht: Bloemen - Richard Paas