De perfecte foto? Toon je linkerkant

Vraag jij je ook altijd af wat je mooiste kant is als je moet poseren voor een foto? Dan is er nu eindelijk een antwoord op die vraag. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat de linkerkant van een menselijk gezicht aantrekkelijker is dan de rechterzijde.

Dat zou ook verklaren waarom schilders van portretten meestal de linkerkant van hun modellen kiezen. Denk bijvoorbeeld aan de Mona Lisa.

Foto’s
Aan het onderzoek van de Wake Forest University namen 37 mannelijke en vrouwelijke studenten deel. Aan hen werd gevraagd om foto’s van 10 mannen- en 10 vrouwengezichten te beoordelen.’We toonden zowel de originele versie van de foto’s als de spiegelversie, waardoor derechter- de linkerkaken leken te zijn, en omgekeerd’, vertelt psycholoog dr. James Schirillo aan de Huffington Post.

Pupillen
Het resultaat? De foto’s van de linkerkant van het gezicht werden meer ‘aangenaam’ beoordeeld dan de getoonde rechterkant. En zelfs als de linkerwangen de rechtse leken te zijn (bij de spiegelversie), werden ze nog steeds aantrekkelijker beschouwd.

De bevinding werd verder bevestigd door de pupilgrootte van de deelnemers te meten terwijl ze naar de foto’s keken. Eerder onderzoek toonde namelijk aan dat het staren naar mooie of interessante beelden onze pupillen doet vergroten. En dat was het geval bij de linkerkant.

Emoties
‘Volgens onze resultaten stralen de linkerwangen meer emoties uit, en dat vinden mensen aangenamer om naar te kijken’, stellen de wetenschappers. ‘Daarnaast steunt de bevinding ook de lateraliteit van emoties, de specialiteit van de twee hersenhelften dus.Daarbij wordt gesteld dat de rechterhelft de linkerkant van het gezicht controleert bij de emotionele expressie.’

Tip
Tot slot gaven de onderzoekers ook nog een praktische tip aan iedereen die er op zijn best wil uitzien op een foto. ‘Draai lichtjes je hoofd, zodat je meer van je linkerwang toont dan je rechter’, raadt dr. Schirillo aan. ‘Anderen zullen die foto’s zeker aantrekkelijker beoordelen.’

De perfecte foto? Toon je linkerkant – AD.nl.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.